O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą, porem i pieczarkami

Kiedy mam kompletny brak weny kulinarnej lub w lodówce albo zamrażarce coś woła o szybkie wykorzystanie robię zapiekankę. Tak było i tym razem. Wszystkim smakowała, więc z czystym sumieniem mogę Wam ją polecić :) Przepis zaczerpnęłam z "Kuchni od kuchni", ale zrezygnowałam z dodawania 2 kostek grzybowego bulionu do wody, w której dusiły się warzywa.

 

Składniki:

300 g makaronu rurki ( dałam trójkolorowy )

350 g kiełbasy

1 duży por 

400 g pieczarek

200 ml kwaśnej śmietany 18%

100 g startego żółtego sera

2 łyżki masła 

sól

pieprz

dodatkowo:

masło do smarowania formy 

  

Makaron ugotować al dente wg wskazówek na opakowaniu.

Pieczarki i pora umyć i oczyścić. Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Pora pokroić w półplasterki, dodać do pieczarek i zeszklić. Na koniec do warzyw dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, podlać 100 ml wody i chwilę poddusić razem. Ew. doprawić jeszcze raz do smaku.

Zawartość patelni wymieszać razem z makaronem i przełożyć do posmarowanego masłem naczynia. Śmietanę połączyć z żółtym serem i posolić, a następnie zalać tym makaron.

Całość wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok. 30 min.

 

 

poniedziałek, 29 sierpnia 2011, misbasia

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/08/29 06:59:46
Ja też czasem robię takie zapiekanki, gdy w lodówce coś woła o wykorzystanie. ;)
Podoba mi sie Twój pomysł.
Pozdrawiam:)
-
2011/08/29 10:28:29
Lubię takie zapiekanki, a i porządek w lodówce jest :)
-
2011/08/29 11:07:35
Bardzo pyszne danie!
-
2011/08/29 16:22:10
uwielbiam zapiekanki makaronowe:) są takie szybkie i pyszne:) pozdrawiam
-
2011/09/01 10:02:22
Uwielbiam tego typu zapiekanki a wogóle to lubimy pory bardzo! Na pewno wypróbuję!
-
judik1119
2011/09/01 23:00:43
Uwielbiam takie zapiekanki, ta wygląda wyjątkowo apetycznie:)
-
2011/09/12 14:26:53
Ostatnio wypróbowałam ten przepis z lekkimi własnymi modyfikacjami pod tytułem: nie mam pieczarek ale mam mrożoną włoszczyznę a kiełbase to wolę ostro podsmazoną - wyszło pycha :-)
-
majanaboxing
2011/10/04 22:05:19
Basiu, znowu nam znikłas...?
-
2011/11/09 21:16:23
Widzę, że własna inwencja nie jest Pani obca:) Od razu mi się przypomniało o tym, że na stronie Dni herbaty jest fajny konkurs dla blogerów (zakładka herbata z dodatkami www.dniherbaty.pl) - może Pani spróbuje swoich sił?:)