O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym ¶wiecie...
Blog > Komentarze do wpisu

Babka poznańska

Ciężko się powraca do blogowania po dłuższej przerwie. Ale co zrobić, kiedy zaprz±taj± nasz umysł zupełnie niekulinarne sprawy, a doba w żaden sposób nie chce się wydłużyć? Wtedy z bol±cym sercem na troszkę znikam, a potem wracam - bo tęsknię za Wami, gotowaniem, wspólnymi akcjami. Tym razem jest wyj±tkowo, inaczej - wracam w "duecie", je¶li rozumiecie co mam na my¶li ;)

Przepis doł±czam do akcji Ireny i Andrzeja "Gotujemy po polsku", której patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl, a znalazłam go w dodatku Gazety Wyborczej z kuchni± Wielkopolski. Bałam się tego przepisu, ale niepotrzebnie, bo babka jest naprawdę puszysta i pyszna. Troszeczkę przypiekła się jej góra, ale babka nie straciła przez to na smaku.

Składniki:

1,5 szkl.m±ki ziemnaczanej

1/2 szkl.m±ki pszennej

1,5 szkl.cukru 

4 jajka 

4 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 kostka masła

sok i skórka otarta z 1/2  cytryny

 

M±kę przesiać, wbić całe jajka, wsypać cukier i proszek do pieczenia, wlać sok z cytryny - utrzeć mikserem na gladk± masę.

Następnie powoli cienkim strumieniem wlewać stopione i ostudzone masło cały czas miksuj±c.

Na koniec wymieszać ze skórk± cytrynow±, napełnić natłuszczon± i wysypan± bułk± tart± formę ( najlepiej tak± z kominkiem ) i piec w temp. 200 st.C, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy ( u mnie ok. 50 min ).



 

 

wtorek, 15 listopada 2011, misbasia

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/11/15 19:38:49
Piękna babeczka! Cieszę się Basiu, ze wrociła¶!:))
W duecie, czyli z brzusiem? Czy juz z dzidziusiem? :))) Moje gratulacje Kochana! :***
-
2011/11/16 09:10:48
Basiu! Gratulacje moje wielkie!!! Tak się cieszę i trzymam kciuki! Buziaki dla Was :-)