O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
Blog > Komentarze do wpisu

Buraki po kurpiowsku

Mój synek uwielbia buraczki na ciepło. Mógłby je jeść codziennie, więc goszczą one w naszej kuchni praktycznie co tydzień. Do poniższego przepisu wprowadziłam małe poprawki. Polecam, bo są pyszne! Jest to kolejna propozycja w ramach akcji Ireny i Andrzeja, której patronatem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

Składniki:

1 kg buraków 

10 dag masła ( daję zawsze masło roślinne )

5-6 łyżek śmietany ( pominęłam )

1 łyżka mąki ( daję czubatą ) 

sok z cytryny

sól

pieprz

cukier do smaku ( dałam od siebie )

 

Dokładnie wyszorowane buraki, zalać w garnku wodą i ugotować w łupinach do miękkości. Ostudzone zetrzeć na tarce do jarzyn ( grubość w zależności od upodobań ).

W rondlu rozpuścić masło, wrzucić buraki, oprószyć mąką ( dodać ew. jeszcze śmietanę ) i mieszając, co jakiś czas dusić. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem oraz sokiem. 

  

 

czwartek, 17 listopada 2011, misbasia
Tagi: buraki

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/11/17 22:32:34
Pyszne. Uwielbiam buraczki :)
-
majazteca
2011/11/18 07:06:09
No to moge z Twoim synem "przybic piatke" :)) I ja uwielbiam buraczki. Swietna propozycja. Wkrotce je zrobie :))

Pozdrawiam cieplutko.