O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
Blog > Komentarze do wpisu

Lubelska polewka ułańska

Skusiłam się na ten przepis, ale nie powalił mnie on na kolana. Ale warto było spróbować staropolskich smaków, tak bardzo odmiennych od tych, którymi teraz się raczymy. Przepis znaleziony w broszurce Waldemara Sulisza "Kulinarna mapa Lubelszczyzny" wędruje do akcji Ireny i Andrzeja "Gotujemy po polsku", której patronatem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

Składniki:

1l bulionu

15 dag razowego chleba

1 cebula

3 suszone grzyby

2 łyżki rodzynek

1 łyżka masła

gałka muszkatołowa 

sól

pieprz

dodatkowo:

3 jajka na twardo (pominęłam)

Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić ( wywaru nie wylewać ). Cebulę posiekać, chleb pokroić w kostkę.

W rondlu rozgrzać masło, podsmażyć cebulę, wrzucić chleb i lekko zrumienić. Wszystko zalać bulionem, dodać grzyby i wywar z nich oraz rodzynki. Wszystko razem pogotować i doprawić. Jajka pokroić i dodać do zupy.



 

czwartek, 17 listopada 2011, misbasia

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2011/11/17 22:32:08
Ciekawa ta polewka Basiu:) Chętnie bym spróbowała.
Pozdrowienia:)