O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka galicyjska

Pyszna szybka sałatka, na którą przepis znalazłam w dodatku Gazety Wyborczej z "Kuchnią Małopolski". Ponieważ w obecnym stanie surowe ogórki mi nie służą, zastąpiłam je konserwowymi i zrezygnowałam z czosnku. Wyszło pysznie i tylko mąż dopytywał, dlaczego przyrządziłam jej tak mało :) Przepis dodaję do akcji Grumków, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

Składniki:

2 jajka na twardo 

1 ogórek wężowy ( dałam 3 konserwowe )

 2-3 zwykłe pomidory lub garść koktajlowych

1/2 szkl.majonezu

1/2 szkl.kwaśnej śmietany

1 ząbek czosnku 

sól

pieprz 

Jajka obrać i pokroić. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na grubej tarce. Pomidory pokroić na kawałki ( koktajlowe - na połówki ), a czosnek drobno posiekać.

Śmietanę i majonez wymieszać, połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.

 

 

czwartek, 17 listopada 2011, misbasia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/12/02 15:39:35
A po sałatce: szybki pit.