O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
Blog > Komentarze do wpisu

Warkoczyki z pomidorową nutą i świeżą bazylią

Kiedy patrzę na datę mojego ostatniego wpisu, to nie mogę uwierzyć, że minęło już tyle miesięcy. Dziękuję za pamięć i troskę, miłe maile... Wiele się przez ten czas wydarzyło, pojawił się nowy członek naszej rodzinki ( a właściwie członkini ;). Czasu mam z każdym dniem mniej, ale czasami udaje mi się upiec np. takie bułeczki, które zostały przygotowane w ramach zabawy u Ireny i Andrzeja -  "Upiecz Smakowity Chleb", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". 

 

Składniki ( na 4 bułeczki ):

ok. 300 g mąki pszennej

200 ml mleka

4-5 dag drożdży 

1 jajko

1 łyżka oleju 

3 łyżeczki przyprawy  suszone pomidory z bazylią i czosnkiem ( "Kamis" )

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli 

kilka listków świeżej bazylii 

 

Drożdże rozpuścić w  ciepłym mleku, dodać cukier, sól i 1/2 mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.

Do rozczynu dodać jajko, olej i resztę mąki, a następnie wyrobić ciasto ( jeśli będzie za rzadkie - dodać jeszcze trochę mąki ). Odstawić na 20 min., a potem podzielić je na 8 równych części. Na stolnicy podyspanej mąką uformować 8 wałeczków o dłg. ok. 10 cm i zaplatać ze sobą po 2 szt.

Piec ok. 30-35 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub dobrze natłuszczonej.

 

 

 

niedziela, 09 września 2012, misbasia

Polecane wpisy

Komentarze
2012/09/11 11:58:48
Kochana, nareszcie! Zaglądam tu często i martwiło mnie milczenie, ale znając przynajmniej jeden z powodów (powódkę raczej ;-) to rozumiałam! Miło cię znowu "widzieć" :-)
-
majanaboxing
2012/09/11 22:02:22
Piękne te warkoczyki, smakowite i muszą pachnieć po włosku:).
Fajnie,że jesteś, mam nadzieję,ze bedziesz bywać tu częściej :)
Pozdrowienia :)
-
pati_ldz
2012/12/19 11:06:04
Bardzo smakowicie to wyglada.
-
majanaboxing
2012/12/25 14:52:48
Basiu, wesołych Świąt Bożego Narodzenia! Mam nadzieję,że tu jeszcze zaglądasz czasami.
Uściski:*
-
majanaboxing
2012/12/30 14:39:12
Basiu droga, wszystkiego co najlepsze w Nowym RokU! :)
-
zanets
2013/01/02 11:52:19
Wszystkiego dobrego w nowym roku!
-
alohaskarbie
2013/01/30 18:37:17
Witam.
Bardzo ciekawy przepis. Napewno sprobuje to zrobić. :) Pozdrawiam :)
-
majanaboxing
2013/04/01 14:36:46
Basiu, życzę zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych i upragnionej zielonej wiosny :)
-
2013/06/05 13:22:24
wygląda przepysznie!! Ale przy okazji wydaje się łatwe do zrobienia. Teraz jestem na zwolnieniu, bo endoproteza potwornie mnie boli :/ więc akurat mam czas aby coś poeksperymentować :)
-
majanaboxing
2013/09/07 22:56:49
Basiu, kiedy wrócisz?
-
majanaboxing
2013/12/25 02:12:19
Wesołych Świąt Basiu! :)
-
2014/09/17 13:17:12
Basiu, chleb ten wygląda spektakularnie. Dodatkowo, na pewno zatrzymuje długo świeżość. Niektóre chleby gniją już po trzech dniach, nie do pomyślenia. Pracując w sklep artykuły biurowe często robię sobie kanapki, które jem na następny dzień - zazwyczaj jest to zły pomysł...