O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym ¶wiecie...
czwartek, 30 stycznia 2014

Przez kilka ładnych miesięcy nie było mnie tu "ciałem", bo duchem obecna byłam zawsze ;) Teraz wracam i oby już na dłużej.... Dziękuję tym, którzy pamiętali o mnie, pisali i dopytywali się, czy powrócę. Oto jestem! :)

23:55, misbasia
Link Komentarze (6) »
niedziela, 09 wrze¶nia 2012

Kiedy patrzę na datę mojego ostatniego wpisu, to nie mogę uwierzyć, że minęło już tyle miesięcy. Dziękuję za pamięć i troskę, miłe maile... Wiele się przez ten czas wydarzyło, pojawił się nowy członek naszej rodzinki ( a wła¶ciwie członkini ;). Czasu mam z każdym dniem mniej, ale czasami udaje mi się upiec np. takie bułeczki, które zostały przygotowane w ramach zabawy u Ireny i Andrzeja -  "Upiecz Smakowity Chleb", której patronem s± Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". 

 

Składniki ( na 4 bułeczki ):

ok. 300 g m±ki pszennej

200 ml mleka

4-5 dag drożdży 

1 jajko

1 łyżka oleju 

3 łyżeczki przyprawy  suszone pomidory z bazyli± i czosnkiem ( "Kamis" )

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli 

kilka listków ¶wieżej bazylii 

 

Drożdże rozpu¶cić w  ciepłym mleku, dodać cukier, sól i 1/2 m±ki. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.

Do rozczynu dodać jajko, olej i resztę m±ki, a następnie wyrobić ciasto ( je¶li będzie za rzadkie - dodać jeszcze trochę m±ki ). Odstawić na 20 min., a potem podzielić je na 8 równych czę¶ci. Na stolnicy podyspanej m±k± uformować 8 wałeczków o dłg. ok. 10 cm i zaplatać ze sob± po 2 szt.

Piec ok. 30-35 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub dobrze natłuszczonej.

 

 

 

czwartek, 17 listopada 2011

Ten wpis oraz "buraczkowy" miał się pojawić wczoraj, ale zasnęłam. Nadmierna senno¶ć to jedna z dolegliwo¶ci ci±żowych. Mam więc nadzieję, że Irena i Andrzej przymkn± oko, na mój hurtowy wysyp przepisów :) To przepis rodzinny - tak gotuje mama i gotowała moja babcia. Polecam szczerze! To ostatnia moja propozycja w ramach akcji "Gotujemy po polsku", której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

Składniki: 

500-600 g mięsa wołowego

1 cebula

3 czubate łyżki m±ki

sól

pieprz

mielona słodka papryka ( lub dowolna ulubiona mieszanka przypraw do mięs )

1 li¶ć laurowy

2-3 duże ziarna ziela angielskiego

4 ziarna pieprzu 

olej do smażenia

gar¶ć suszonych grzybów ( można pomin±ć )

 

Grzyby zalać szklank± wody i ugotować do miękko¶ci. Ods±czyć i ew. pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju, przełożyć do rondla. Na talerzu zmieszać m±kę z przyprawami. Mięso umyć, pokroić w drobn± kostkę, obtoczyć dokładnie w m±ce, a następnie przesmażyć na oleju i przełożyć do rondla.

Zalać 1,5 l wrz±tku, dodać li¶ć laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękko¶ci.  Wyparowuj±c± wodę uzupełniamy wrz±tkiem. Na koniec dodajemy grzyby i trochę wywaru z ich gotowania, doprawiamy jeszcze raz do smaku i gotujemy jeszcze 10 min. Podajemy z kasz±, ziemniaczkami z wody oraz ogórkiem kiszonym lub buraczkami na ciepło.



 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 30