O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
piątek, 23 stycznia 2009

Są smaki, które nieodłącznie kojarzą nam się z konkretnym miejscem, osobą czy wydarzeniem. Tak jest z ta babką. Pani Oli już nie ma wśród nas, ale wspomnienia jej wypieków wciąż są we mnie żywe ..

5 jaj

1 ½ szkl. cukru

1 szkl. mąki pszennej

½ szkl. mąki ziemniaczanej

1 kostka masła lub margaryny

½ opak. cukru waniliowego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

skórka z cytryny lub ½ buteleczki olejku cytrynowego

Całe jaja ( o temperaturze pokojowej ) ubić mikserem razem z cukrem. Sypkie produkty wymieszać, dodać do jaj.

 

Miksując na średnich obrotach dodać skórkę lub olejek, a na samym końcu powoli – roztopiony gorący tłuszcz. Wylać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 – 60 min w temp. 180 st.C.

środa, 21 stycznia 2009

Lubię pastę do chleba, która urozmaica zwłaszcza poranne menu. Warto spróbować,bo robi się ją w 2 minutki.

1 puszka filetów śledziowych w oleju

2 jajka ugotowane na twardo

majonez

musztarda

koncentrat pomidorowy

szczypiorek

pieprz

Filety odsączyć z oleju. Razem z jajkiem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać po około 2 łyżeczki majonezu, 2 łyżeczki musztardy i 1 łyżeczkę koncentratu oraz szczyptę pieprzu – połączyć razem.

Na koniec posiekać drobno umyty szczypiorek i wymieszać z powstałą pastą. Serwować na bułeczkach, kromeczkach lub krakersach.

poniedziałek, 19 stycznia 2009

2,5 l wywaru z mięsa, ew. wody

8 dużych pieczarek

2 marchewki

1 pietruszka

¼ selera

¼ szkl. makaronu łezki ( w kształcie ryżu )

śmietana

koperek – świeży lub mrożony

mała cząstka liścia laurowego

sól

pieprz

Warzywa umyć i obrać. Pieczarki oczyścić. Ogonki pokroić w drobną kostkę i wrzucić je do gorącego wywaru razem z warzywami. Gotować do miękkości ( na małym ogniu ) wraz z listkiem laurowym.

Gdy jarzyny będą już miękkie wyjąć je, pokroić i z powrotem wrzucić do garnka. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać śmietany ( ilość dowolna ), zagotować, po czym wrzucić makaron i gotować całość jeszcze ok.5 min, co jakiś czas mieszając.

Garnek zestawić z ognia. Kapelusze pieczarek pokroić w niezbyt cienkie półplasterki. Wrzucić do zupy wraz z drobno posiekanym koperkiem, doprawić ew. jeszcze do smaku i przykryć na parę minut pokrywką.

16:36, misbasia , zupy
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3