O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
wtorek, 25 stycznia 2011

.... na konkurs, który z różnych powodów mogę ogłosić dopiero teraz, choć miał być nieco wcześniej. A tymczasem możecie zajrzeć do Lawendowego Domu, który rozdaje prześliczne prezenty.

16:36, misbasia , inne
Link Dodaj komentarz »
piątek, 07 stycznia 2011

Ten przepis oryginalnie pochodzi z Rogalika, a ja wypatrzyłam go u Majanki. Najsmaczniejsze były jeszcze ciepłe, z cukrem pudrem. Jednego zjadł nawet mój mały synio ;)

Składniki:

½ szklanki kaszy manny

1½ szklanki mleka

2 łyżki cukru

2 jajka

2 łyżki masła

dodatkowo:

olej do smażenia

Mannę wymieszać z niewielką ilością zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, wlać kaszę i dodać masło. Cały czas mieszając gotować, aż powstanie kleik.

Ugotowaną kaszę wymieszać z cukrem, wystudzić, a następnie dodać same żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z kaszką .

Na rozgrzanej patelni łyżką kłaść nieduże placuszki i smażyć z obu stron na złoto.

A już wkrótce zapraszam na mały konkurs :)

poniedziałek, 03 stycznia 2011

Słodko zaczynam 2011 rok! Wszystkim odwiedzającym życzę, by Nowy Rok miał dla Was, jak najmniej gorzkich momentów ( a najlepiej wcale ), za to obfitował w miłe, słodkie chwile!  Jednocześnie dziękuję za wszystkie ciepłe życzenia, które od Was dostałam :)  

Dzisiaj zapraszam na ciasto , które kusiło mnie od dawna dodatkiem coca-coli. W końcu udało mi się je upiec. Wrażenie - jak najbardziej pozytywne! Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie i bardzo długo się przechowuje ( oczywiście, jeśli zostanie choć jeden kawałek ;). Przepis znalazłam tutaj i tutaj.

Składniki na ciasto:

SUCHE

250 g mąki pszennej

300 g ( ¾ szklanki ) cukru

3 czubate łyżki kakao

16 g cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

MOKRE

75 ml mleka

2 jaja

250 g rozpuszczonego i ostudzonego masła

200 ml coca-coli

Składniki na polewę:

100 g czekolady o smaku toffi

2-3 łyżki śmietany 30%

W jednej misce umieścić składniki suche, a w drugiej – mokre. Połączyć wszystko delikatnie mieszając, tak aby nie rozgazować zbytnio coli. Ciasto wlać do tortownicy o śr. 24 cm lub dużej keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Wstawić do nagrzanego do temp. 180 st.C piekarnika i piec ok.40-50 min. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę. Wylać na ciasto i pozostawić do zastygnięcia.