O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
wtorek, 23 lutego 2010

Tydzień temu, w Walentynki poczułam nieodpartą pokusę upieczenia Murzynka. Pierwszy raz w życiu! Wyciągnęłam stary zeszyt z przepisami, przekartkowałam, zaczęłam działać w kuchni i zadzwoniłam do kogoś wyjątkowego.

- "Co porabisz?" - zapytałam.

- "Piekę ciasto" - usłyszałam.

- "Tak? A jakie?".

- "Murzynka".

- :) :) :) !!!!!!!!

Mamciu - dziękuję! Za przepis, za telepatię mimo dzielących nas km, za Murzynka - jeden ze smaków mojego dzieciństwa....

Ciasto:

4 łyżki kakao

½ szkl. przegotowanej zimnej wody

2 szkl. cukru

2 szkl. mąki

4 jajka

1 kostka margaryny

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kawy naturalnej ( ja użyłam rozpuszczalnej )

bakalie ( tym razem z nich zrezygnowałam )

Margarynę, cukier, kakao i kawę zalać wodą i podgrzać do rozpuszczenia się składników, ale nie gotować. Z powstałej masy odlać ½ szkl. Pozostałość ostudzić, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.

Wbić żółtka, z białek ubić pianę i wraz z bakaliami dodać do masy. Wszystko delikatnie wymieszać i wylać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 45-60 min w temp. 180 st.C. Jeszcze ciepłego Murzynka polać pozostałą masą.

wtorek, 09 lutego 2010

Ostatnio moim ulubionym deserem jest budyń. Kiedy więc na niedzielny wieczór zapowiedzieli się nasi znajomi i postanowiłam upiec ciasto, żaden inny przepis nie wchodził w grę! Tylko ten! Wyszedł niezbyt słodki, naprawdę udany wypiek. A recepturę na niego wyszperałam w swoim starym zeszycie z przepisami.

 

Ciasto:

3 szkl. mąki

1 szkl.cukru

1 kostka margaryny

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przełożenie:

3 szkl. mleka

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

1 kg jabłek

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać cukier, margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz jajka. Całość posiekać szerokim nożem, a następnie zagnieść, uformować kulę i wstawić na 30 min do lodówki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, podzielić na ósemki.

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wyłożyć na nią połowę ciasta, a na to kawałki jabłek. Następnie zalać wszystko gorącym budyniem. Pozostałą część ciasta pokruszyć na wierzch.

Piec ok. 50 min w temp. 200 st.C. Po upieczeniu pozostawić ciasto do stężenia ( najlepiej na noc ) , a przed podaniem posypać cukrem pudrem.