O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
niedziela, 27 lutego 2011

Fantastyczny przepis od Edysi. Przetestowaliśmy go razem z synkiem już kilkakrotnie, ponieważ on je uwielbia :) Należy tylko uważać z dodatkiem spulchniacza - musi to być rzeczywiście płaska łyżeczka. Raz w roztargnieniu "przedobrzyłam" z sodą i nie dało się ich zjeść. Poza tym, aby uniknąć nadmiaru tłuszczu, placuszki smażę na patelni posmarowanej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem na wolnym ogniu.

P.S.

Długo się zastanawiałam, ale ostatecznie postanowiłam się zgłosić do konkursu. Mam nadzieję, że to dodatkowo mnie zmobilizuje do rozwijania pasji kulinarnej. Jeśli więc chcielibyście oddać na mnie swój głos, to zapraszam tutaj. Głosowanie do poniedziałku :)

Składniki:

150 g serka homogenizowanego waniliowego

1 szklanka mąki pszennej

2 jajka

1 płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia

szczypta soli

dodatkowo:

olej do smażenia

cukier puder


Jajka roztrzepać w misce, dodać serek, wymieszać na gładką masę i nadal mieszając stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie wymieszać.

Na rozgrzany olej kłaść po łyżeczce ciasta (tyle wystarczy, bo placuszki sporo wyrastają). Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać posypane cukrem pudrem albo z serkiem homogenizowanym.

 




wtorek, 22 lutego 2011

Miałam plany na Czekoladowy Weekend. Wielkie plany! Ale często lepiej jest nic nie planować, bo udało mi się jedynie zrobić te rogaliki, które zamieszczam dopiero teraz ;) Polecam je wszystkim zabieganym np. na ciepłe śniadanie w towarzystwie filiżanki kawy z mlekiem.

Składniki:

1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego ( płat o wymiarach 25 x 40 cm )

12 kostek czekolady ( tu: mleczna )

żółtko jaja

dodatkowo:

cukier puder

Ciasto pokroić na 6 kwadratów, a następnie każdy z nich podzielić na 2 trójkąty. U podstawy każdego trójkąta kłaść 1 kostkę czekolady i zwijać w kierunku wierzchołka tworząc rogaliki. Wierzch każdego rogalika posmarować rozkłóconym żółtkiem.

Gotowe croissanty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na rumiano w temp. 200 st.C przez ok.20 min. Upieczone możemy posypać cukrem pudrem.

 

wtorek, 15 lutego 2011

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, które zostawiliście pod konkursowym wpisem. Każda opinia jest dla mnie cenna i jest mi niezmiernie miło, że chcieliście się przyłączyć do pierwszej ( na pewno nie ostatniej ) zabawy. Ale nie przedłużając - osoby (  tak, tak - przesyłki trafią do 4 osób - to jest właśnie ta niepodzianka ) wymienione poniżej proszę o kontakt mailowy, bo to do nich uśmiechnęło się szczęście.

Spośród wszystkich "konkursowiczów" synio wylosował:

Do nich trafią książki Barbary Jakimowicz-Klein "Ciasta i desery".

Proszę także o kontakt Majanę i Majeczkę - 2 osoby, które przez te 2 lata zostawiły najwięcej komentarzy. Dla nich mam przygotowane małe upominki :)

 

22:44, misbasia , inne
Link Komentarze (11) »
 
1 , 2