O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
sobota, 15 listopada 2008

1 l maślanki

¾ - 1 szklanka mrożonych jagód

6 – 8 łyżek cukru

100 ml 18% śmietanki ( niekoniecznie )

Rozmrozić owoce. Wszystkie składniki zmiksować razem. Koktajl schłodzić przed wypiciem.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

10:25, misbasia , napoje
Link Komentarze (2) »
piątek, 14 listopada 2008

Dziś wielokrotnie przetestowana propozycja z tzw. kuchni resztkowej :)

 

½ opakowania makaronu ( muszelki, rurki, świderki, kolanka)

resztki wędlin lub kiełbasy

1 średnia cebula

1 duża marchewka

1 puszka zielonego groszku

300 ml 9 lub 12% śmietany

20 dag żółtego sera

sól

pieprz ziołowy

olej

 

Ugotować makaron. W rondlu przesmażyć drobno pokrojoną cebulę na łyżce oleju, aż stanie się miękka. Dodać pokrojoną wędlinę oraz startą na dużych oczkach marchewkę. Dusić chwilę, co jakiś czas mieszając. Następnie przyprawić obficie, wlać śmietanę. Całość doprowadzić do wrzenia i jeszcze chwilę gotować.

Do dużej miski wrzucić makaron, odsączony z zalewy groszek, a także zawartość rondla i wszystko wymieszać.

Żaroodporne naczynie wysmarować cienko olejem, a potem wypełnić „makaronową mieszaniną”. Wierzch zapiekanki pokryć plastrami lub wiórkami startego żółtego sera. Zapiekać w temp. 200 – 220 st.C około 20 min. do czasu, aż ser się rozpuści.

poniedziałek, 03 listopada 2008

1 podwójna pierś z kurczaka

pół strąka czerwonej papryki

kilka małych pieczarek

1 cebula

oscypek

olej

Marynata Staropolska do mięs i drobiu Kamis

Mięso zalać olejem wymieszanym z marynatą i odstawić na 1 - 2 godz. Warzywa umyć, paprykę i cebulę pokroić w mniejsze kawałki, a oscypka – w kostkę. Zamarynowanego kurczaka pokroić w kostkę.

Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie ( nie przypalą się ) i nadziewać naprzemiennie wszystkimi składnikami.

Szaszłyki piec w piekarniku w temp. 200 st.C na folii posmarowanej olejem ok. 20-30 min. W trakcie pieczenia obrócić na drugą stronę.