O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
czwartek, 17 listopada 2011

Ten wpis oraz "buraczkowy" miał się pojawić wczoraj, ale zasnęłam. Nadmierna senność to jedna z dolegliwości ciążowych. Mam więc nadzieję, że Irena i Andrzej przymkną oko, na mój hurtowy wysyp przepisów :) To przepis rodzinny - tak gotuje mama i gotowała moja babcia. Polecam szczerze! To ostatnia moja propozycja w ramach akcji "Gotujemy po polsku", której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

Składniki: 

500-600 g mięsa wołowego

1 cebula

3 czubate łyżki mąki

sól

pieprz

mielona słodka papryka ( lub dowolna ulubiona mieszanka przypraw do mięs )

1 liść laurowy

2-3 duże ziarna ziela angielskiego

4 ziarna pieprzu 

olej do smażenia

garść suszonych grzybów ( można pominąć )

 

Grzyby zalać szklanką wody i ugotować do miękkości. Odsączyć i ew. pokroić na mniejsze kawałki.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju, przełożyć do rondla. Na talerzu zmieszać mąkę z przyprawami. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, obtoczyć dokładnie w mące, a następnie przesmażyć na oleju i przełożyć do rondla.

Zalać 1,5 l wrzątku, dodać liść laurowy, pieprz w ziarnach i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.  Wyparowującą wodę uzupełniamy wrzątkiem. Na koniec dodajemy grzyby i trochę wywaru z ich gotowania, doprawiamy jeszcze raz do smaku i gotujemy jeszcze 10 min. Podajemy z kaszą, ziemniaczkami z wody oraz ogórkiem kiszonym lub buraczkami na ciepło.



 

Pyszna szybka sałatka, na którą przepis znalazłam w dodatku Gazety Wyborczej z "Kuchnią Małopolski". Ponieważ w obecnym stanie surowe ogórki mi nie służą, zastąpiłam je konserwowymi i zrezygnowałam z czosnku. Wyszło pysznie i tylko mąż dopytywał, dlaczego przyrządziłam jej tak mało :) Przepis dodaję do akcji Grumków, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

Składniki:

2 jajka na twardo 

1 ogórek wężowy ( dałam 3 konserwowe )

 2-3 zwykłe pomidory lub garść koktajlowych

1/2 szkl.majonezu

1/2 szkl.kwaśnej śmietany

1 ząbek czosnku 

sól

pieprz 

Jajka obrać i pokroić. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na grubej tarce. Pomidory pokroić na kawałki ( koktajlowe - na połówki ), a czosnek drobno posiekać.

Śmietanę i majonez wymieszać, połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.

 

 

Mój synek uwielbia buraczki na ciepło. Mógłby je jeść codziennie, więc goszczą one w naszej kuchni praktycznie co tydzień. Do poniższego przepisu wprowadziłam małe poprawki. Polecam, bo są pyszne! Jest to kolejna propozycja w ramach akcji Ireny i Andrzeja, której patronatem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

Składniki:

1 kg buraków 

10 dag masła ( daję zawsze masło roślinne )

5-6 łyżek śmietany ( pominęłam )

1 łyżka mąki ( daję czubatą ) 

sok z cytryny

sól

pieprz

cukier do smaku ( dałam od siebie )

 

Dokładnie wyszorowane buraki, zalać w garnku wodą i ugotować w łupinach do miękkości. Ostudzone zetrzeć na tarce do jarzyn ( grubość w zależności od upodobań ).

W rondlu rozpuścić masło, wrzucić buraki, oprószyć mąką ( dodać ew. jeszcze śmietanę ) i mieszając, co jakiś czas dusić. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem oraz sokiem. 

  

 

 
1 , 2