O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
poniedziałek, 08 grudnia 2008

Pychotka dla fanów szpinaku i propozycja dla tych, którzy jeszcze do jego zwolenników nie należą!

 

½ opakowania makaronu ( ja preferuję rurki )

1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach

½ dużej cebuli

1 topiony serek śmietankowy ( 100 g )

250 – 300 ml gęstej śmietany ( 18 % )

3 - 4 ząbki czosnku

sól

pieprz

olej

Makaron ugotować, odcedzić.

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju z 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku. Gdy cebula się zeszli – dodać szpinak, przykryć patelnię/rondel i dusić do miękkości, co jakiś czas mieszając. W razie konieczności - podlewać przegotowaną wodą, która ostatecznie i tak wyparuje. Dodać serek i śmietanę, mieszać do połączenia się składników. Doprawić solą, pieprzem i pozostałym rozdrobnionym czosnkiem. Całość zagotować.

Wymieszać z makaronem i serwować np. z surówką z pomidorów.

Tą surówkę polecam jako świetny dodatek do drobiu!

 

mała główka kapusty pekińskiej

mała puszka mandarynek

garść rodzynek

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

sól

pieprz

ew. cukier

Kapustę cienko poszatkować, posolić i odstawić na ok. 15 min. , po czym odcisnąć. Rodzynki zalać niewielką ilością wrzątku i również odcisnąć. Cząstki mandarynek podzielić na połówki.

Z majonezu, jogurtu i kilku łyżek zalewy z mandarynek sporządzić sos.

Wszystko połączyć razem, doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Schłodzić w lodówce.