O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
czwartek, 24 grudnia 2009

Kochani!

 

Z okazji tych cudownych Świąt życzę Wam,

byście spędzili je razem z tymi, którzy są Wam szczególnie bliscy,

w cieple domowego ogniska ( niestety nie wszystkim jest to dane - bliska mi osoba spędzi je w szpitalu ;( ),

w zdrowiu i spokoju,

z dala od zmartwień i trosk dnia codziennego!

 

Pozdrawiam ciepło!

Misbasia :)

 

P.S.

I dbajcie o swoje brzuszki - nie przepełniajcie ich zbyt mocno ;)

13:09, misbasia , inne
Link Komentarze (7) »
wtorek, 22 grudnia 2009

Jeszcze nie jest za późno na przygotowanie świątecznego, jadalnego prezentu, którym można sprawić komuś duuuużo radości. Proponuję  wręczyć słoiczek takiej galaretki, która dobrze smakuje z tostami, piernikiem lub drożdżowym ciastem. Przepis ten bierze udział w akcji Cudawianki.

 

0,75 l soku pomarańczowego ( najlepiej świeżo wyciśniętego )

1 opakowanie żelfixu 2:1

1 duża pomarańcza

400 g cukru

3 płaskie łyżeczki przyprawy do grzańca

Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach.

Sok wlać do garnka i zmiksować na wolnych obrotach razem z żelfiksem. Zagotować i dalej postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( skórkę z pomarańczy i przyprawę dodać do soku wraz z cukrem ).

Gorącą masą napełnić słoiki i szczelnie zamknąć, po czym odwrócić na 5 min. do góry dnem. Po odstawieniu na 24 h w chłodne miejsce galaretka odpowiednio stężeje.

 

sobota, 19 grudnia 2009

Niedawno nabyłam szklaną formę do tarty i postanowiłam ją wczoraj wykorzystać. Ponieważ miałam mało czasu zdecydowałam się na ułatwienie w postaci gotowego ciasta. Z tego wszystkiego nie zdążyłam posmarować niczym formy i miejscami tarta troszkę przywarła :) Ale i tak była smaczna!

 

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 opakowanie mrożonego szpinaku

125 g mozarelli ( 1 duża kulka )

200 g śmietany ( 1 małe opakowanie )

3 jajka

2 małe ząbki czosnku lub czosnek granulowany

gałka muszkatołowa

pieprz

sól

Szpinak wrzucić na patelnię, podlać 3 łyżkami wody i dusić ok.10 minut, aż do całkowitego odparowania wody. Dodać zmiażdżony czosnek i doprawić do smaku.

Ciastem francuskim wylepić formę do tarty odcinając nożem jego nadmiar. Wierzch ponakłuwać widelcem, posmarować 1 roztrzepanym żółtkiem i zapiekać w temp. 200 st.C przez 10 min.

W tym czasie wymieszać śmietanę z pozostałym białkiem i 2 całymi jajami ( ja szybko je zmiksowałam ), dodać pokrojoną w drobną kostkę mozarellę i doprawić do smaku.

Na podpieczony spód wyłożyć szpinak, zalać masą serowo-jajeczną i piec jeszcze przez 20 min w temp.200 st.C. Po upieczeniu wyjąć i odczekać parę minut z jej pokrojeniem, po to żeby masa stężała. Serwować z białym winem i sałatką z pomidorów.

 
1 , 2