O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
piątek, 24 grudnia 2010

"Pomódlmy się w Noc Betlejemską,

w Noc Szczęśliwego Rozwiązania,

by wszystko się nam rozplątało węzły,

konflikty, powikłania.

Oby się wszystkie trudne sprawy

porozkręcały jak supełki,

własne ambicje i urazy

zaczęły śmieszyć jak kukiełki.

Oby w nas paskudne jędze

pozamieniały się w owieczki,

a w oczach mądre łzy stanęły

jak na choince barwnej świeczki."


ks. J. Twardowski



Wszystkim, którzy tu zaglądają życzę, by ten magiczny czas Świąt był dla Was pełen ciepła i miłości!


Pozdrawiam ciepło  -  Basia

00:54, misbasia
Link Komentarze (16) »
niedziela, 05 grudnia 2010

Są zaskakująco smaczne i proste w wykonaniu, choć może na zdjęciu nie prezentują się zbyt okazale. Z powodzeniem zastąpią też nieśmiertelnego kotleta na talerzu. Wyjątkowo smakują także mojemu synkowi, a to chyba najlepsza rekomendacja ;) Co prawda w ostatnim momencie, ale dołączam się tym przepisem do akcji Edysi "Jedzmy kaszę".

1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej

2 marchewki

1 pietruszka

1 mała cebulka

2-3 jajka

bułka tarta

olej/oliwa

spora szczypta mielonej kurkumy

sól

pieprz

Kaszę ugotować do miękkości. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać tłuszcz na patelni i udusić na niej warzywa do miękkości. Doprawić je przyprawami, a następnie połączyć z kaszą i jajami.

Z masy formować nieduże placuszki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rumiano  z obu stron ( dla synka smażę je na teflonowej patelni spryskanej odrobiną oliwy ).

piątek, 03 grudnia 2010

W okresie zimowym często przyrządzana przeze mnie surówka z kapusty pekińskiej. Szybka i smaczna - tyle tylko dodam na zachętę!

1 mała kapusta pekińska

1 świeży średni ogórek ( tu: szklarniowy )

½ puszki kukurydzy

½ pęczka szczypiorku

1 opakowanie sosu włoskiego w torebce

oliwa lub olej ( do sporządzenia sosu )

sól

Kapustę pekińską cienko poszatkować, delikatnie posolić, odstawić na kilkanaście minut, a potem mocno wygnieść.

Obranego ogórka pokroić w kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Wraz z odsączoną kukurydzą dodać do kapusty i wymieszać z sosem przygotowanym według wskazówek na opakowaniu.