O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
wtorek, 16 marca 2010

Niedawno w książeczce "Mięso na różne sposoby" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego znalazłam ten przepis na alternatywne wykorzystanie tatara. Od siebie dodałam sezam, którego w oryginale nie było i zrobiłam z połowy porcji ( z 250 g mięsa ) - wyszło mi 7 smakowitych sztuk.

 

500 g tatara

1 cebula

1 jajko

2 łyżki ziaren sezamu

mąka

smalec

pieprz

sól


Cebulę drobno posiekać, zeszklić na małej ilości tłuszczu.

Tatara przełożyć do miski wraz z cebulą, dodać jajko, sezam, sól i pieprz. Starannie wyrobić na gładką masę (moja była zbyt luźna więc dosypałam trochę mąki).

Formować niewielkie kulki, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym smalcu ze wszystkich możliwych stron ;) Smażone kotleciki można jeszcze włożyć do ciepłego piekarnika na parę minut, aby nie były lekko krwiste w środku.