O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
czwartek, 24 marca 2011

W ostatni piątek zostało mi kilka rozmrożonych filetów rybnych. Wykorzystałam je do zrobienia tego pasztetu z połowy podanej porcji. Pasztet wychodzi trochę suchy, ale w towarzystwie dipu je się go z przyjemnością. Przepis z  książki "Kuchnia malucha od święta".

Składniki:

1/2 kg filetów rybnych

2-3 jajka

1 kajzerka

1 cebula

1/2 szkl.mleka lub wody

1 łyżeczka cukru

sól

pieprz

dodatkowo do wyboru:

1 łyżeczka łagodnego curry ( dałam i curry, i koperek )

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki

Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Gdy zmięknie - odcisnąć. Cebulę posiekać, a następnie zmiksować razem z  filetami, bułką, żółtkami, cukrem i przyprawami.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą rybną, dodać zieleninę lub curry, po czym przełożyć wszystko do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st.C i piec ok. 45 min. do czasu, aż wierzch stanie się rumiany.

 

 

 

poniedziałek, 21 marca 2011

Z delikatnym opóźnieniem przepis na akcję Pinkcake " Zielono mi... ". Na dobry początek wiosny, na miły początek tygodnia, na smaczne i zdrowe drugie śniadanie polecam smoothie. Przepis oryginalny znajdziecie tutaj.

Składniki:

1 dojrzałe kiwi

1 słodkie jabłko

1/2 szkl. soku pomarańczowego ( tu: świeżo wyciśnięty )

ew.miód lub cukier do smaku

Owoce obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem. Można pić z dodatkiem kostek lodu.

11:19, misbasia , napoje
Link Komentarze (8) »
piątek, 18 marca 2011

Łatwe, pyszne ciasteczka, których przygotowanie sprawi frajdę zwłaszcza dzieciom. Mój synek jeszcze jest zbyt mały, by kroić i nacinać, ale z radością podejmował próby wyciskania swoich paluszków na cieście :) Przepis Ewy Wachowicz.

P.S.

Gdybyście mieli chęć wspomóć mnie w głosowaniu na Kulinarny Blog Roku to zapraszam tutaj i dziękuję!

 

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka kwaśnej śmietany

1 margaryna

1 cukier waniliowy ( pominęłam )

Składniki na nadzienie:

marmolada lub dżem ( tu: 500 g marmolady truskawkowej )

Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.

Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej niż na pierogi na stolnicy posypanej mąką. W miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć 2 razy, odciąć od reszty ciasta.

Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta, a następnie porcjować na kawałki o dłg. 7 cm. Każdy delikatnie naciąć nożem 3-4 razy, a następnie ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Układając z każdego ciasteczka zrobić półksiężyc tak, aby nacięcia się otwarły.

Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem .

 

 
1 , 2