O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
piątek, 22 kwietnia 2011

Ta sałatka to nieodłączny element każdej uroczystości w moim rodzinnym domu już od kilku dobrych lat. Mama kiedyś przyniosła przepis od koleżanki i to zestawienie na dobre zagościło na naszym stole. Polecam z całego serca.


Składniki:

10 jajek

1/2 kg pieczarek ( białych, świeżych )

1 puszka odsączonej kukurydzy

majonez

sól

pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.

Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę i wrzucić na suchą patelnię. Posolić i mieszając cały czas poddusić, aż będą miękkie. Gdyby zaczęły przywierać podlać je małą ilością wody.Odsączyć na durszlaku i zostawić do ostudzenia.

Wszystkie składniki wymieszać razem, schłodzić w lodówce. Przed podaniem na stół dodać majonez i doprawić do smaku.

 

Ponieważ już dzisiaj wyjeżdżam

życzę Wam Kochani,

by te Święta były spokojne, radosne i zdrowe!

A tym, których czeka długa lub krótka podróż na rodzinne świętowanie

życzę, by dotarli szczęśliwie do celu!

Basia :)

wtorek, 19 kwietnia 2011

Dziś Dzień Czosnku, który u nas wszyscy lubimy łącznie z synkiem. On też dzisiaj świętował i zjadł kurczaka z czosnkowym posmakiem. W końcu jak świętować to świętować! ;) Przepis trafia do akcji Ireny i Andrzeja.

Składniki na nadzienie:

250 g conchiglioni ( duże muszle makaronowe )

500 g mrożonego szpinaku

250 g fety

3 ząbki czosnku

3  łyżki masła

Składniki na sos pomidorowy:

2 puszki pomidorów bez skórki

1 ząbek czosnku

1 łyżka oliwy

zioła prowansalskie

sól

pieprz

dodatkowo:

200 g tartego sera żółtego


Makaron ugotować al dente ( 13 min. ), a następnie każdą sztukę rozłożyć na płaskiej powierzchni.

Przygotować nadzienie - 3 ząbki czosnku zmiażdżyć lub drobno posiekać, a następnie podsmażyć bardzo krótko na wolnym ogniu na maśle. Dodać szpinak i podgrzewać , co jakiś czas mieszając ( ja podlewam go minimalną ilością przegotowanej ciepłej wody ), aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Fetę rozdrobnić widelcem, dodać do szpinaku, wymieszać.

Oliwę rozgrzać i przesmażyć na niej 1 rozdrobniony ząbek czosnku. Dodać całą zawartość 2 puszek pomidorów i rozdrobnić je widelcem. Podsmażyć przez 10 minut, co chwilę mieszając. Doprawić do smaku, a następnie wylać sos na dno żaroodpornego naczynia.

Muszle napełnić farszem szpinakowym, ułożyć ciasno w naczyniu z sosem , posypać serem żółtym. Przykryć folią aluminiową i piec 15-10 min. w temp. 180 st.C.




niedziela, 17 kwietnia 2011

Ostatnimi czasy zrobiło się u mnie na blogu bardzo słodko, co jest doprawdy zaskakujące, bo piekę okazjonalnie. Dlatego dziś coś na słono - smaczna sałatka z paluszkami krabowymi, które - jak zapewne wiecie - z krabami nie mają zbyt wiele wspólnego, bo są sporządzone na bazie zmielonego mięsa białych ryb. Ponoć samo słowo "surimi" w języku japońskim dosłownie oznacza "mielone mięso", ale 100% pewności nie mam, bo - wybaczcie - ale japońskiego to ja nie znam  ;)

Składniki:

8 paluszków krabowych surimi

4 jajka

1 duży pomidor ( tu: obrany ze skórki )

1/2 długiego ogórka szklarniowego lub 1 duży gruntowy

1/2 puszki kukurydzy

3 łyżki majonezu

sól

pieprz


Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzone pokroić wraz z paluszkami krabowymi w dowolny sposób.  Pomidora i obranego ogórka pokroić w gruba kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem i doprawić do smaku.

 

 
1 , 2