O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
wtorek, 29 czerwca 2010

To moja "wariacja" na temat klasycznej pieczeni rzymskiej. Smaczna na ciepło, ale także na zimno na drugi dzień jako "zamiennik" tradycyjnej wędliny do kanapek.

 

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

200-300 g sera mozzarella

4 spore garście świeżego szpinaku

2 jajka

1 mała kajzerka

bułka tarta

świeży lub mrożony koperek

1-2 ząbki czosnku

zioła prowansalskie

sól lub vegeta

pieprz

Szpinak umyć, włożyć do rondelka i podlać minimalną ilością wody. Dusić pod przykryciem, aż zmięknie, dodać do niego zmiażdżony czosnek i ewentualnie odrobinę soli. Odsączyć na sitku, a potem posiekać na duże kawałki.

Mozzarellę dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić w cienkie plastry.

Do miski wrzucić mięso, namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Do tego wbić jajka, doprawić do smaku solą/vegetą, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich, po czym wymieszać na gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dosypać bułki tartej. Podzielić na 2 równe części.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać kolejno:

- ½ masy mięsnej,

- szpinak,

- plastry mozzarelii,

- ½ masy mięsnej,

Całość posypać koperkiem, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i piec ok. 40 minut w temp. 180 st.C. Potem odkryć i podpiec jeszcze kilkanaście minut. Można sprawdzić, czy pieczeń nie jest surowa w środku wbijając w nią patyczek do szaszłyków. Jeśli jest suchy – można konsumować.

wtorek, 22 czerwca 2010

Nie mogłam się oprzeć tegorocznym truskawkom i późnym wieczorem upiekłam to ciasto. Jest pulchne i dobrze smakuje z kubkiem mleka lub kawy. A przepis na nie przyjechał, aż z drugiego końca Polski :)

 

1 mały jogurt naturalny

2 pojemniki ( od powyższego jogurtu ) cukru

3 pojemniki (j.w.) mąki

1 pojemnik ( j.w. ) oleju

3 jajka

1 cukier waniliowy

2 łyżki proszku do pieczenia

truskawki

bułka tarta

Całe jajka zmiksować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, olej i dalej miksować. Na koniec wlać jogurt i utrzeć robotem.

Truskawki umyć, odszypułkować i obtoczyć w bułce tartej. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i powtykać w nie truskawki.

Piec około 50 min w temp. 175 st.C.

wtorek, 15 czerwca 2010

Są pyszne! Na zimno, na ciepło, w domu, w pracy, w szkole i na pikniku. Uwielbiam je i z czystym sumieniem Wam polecam :)

1 opakowanie ciasta francuskiego ( płat o wym. 25 x 40 cm )

6 plasterków wędliny ( szynka, polędwica, baleron )

3 plastry żółtego sera

kawałek czerwonej papryki

3 pieczarki

2 łyżki kukurydzy ( z puszki lub ugotowanej świeżej )

1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

gałązka koperku

1 jajko

pieprz

sól


Wędlinę i ser pokroić na małe kawałki. Pieczarki, paprykę i koperek umyć, a następnie pokroić drobno.

Powyższe składniki wymieszać wraz z kukurydzą, śmietaną i białkiem jaja. Masę doprawić do smaku, a następnie rozsmarować równomiernie na cieście i ciasno zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku.

Ostrym nożem pokroić roladę na 1-2 cm plastry i układać na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ślimaczka posmarować rozkłóconym żółtkiem jaja. Piec na rumiano w temp. 200 st.C przez ok.20 min. Ślimaczki zdejmować z papieru dopiero po przestygnięciu.

Ślimaczki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 
1 , 2