O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
piątek, 17 lipca 2009

Kartonowym sokom i wszelkim butelkowym tworom mówię stanowcze "NIE"! Wracam do starych przepisów na pyszne, domowe kompociki.

 

2 garści czerwonych porzeczek

1 średnie jabłko

woda ( ok. 2,5 l)

cukier

Owoce umyć i osączyć. Porzeczki pozbawić łodyżek i ogonków. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę.

Zalać wodą i gotować, aż owoce zmiękną. Ciepły kompot dosłodzić do smaku i pić, pić, pić… J

23:27, misbasia , napoje
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 13 lipca 2009

Uwielbiam potrawkę - za prostotę, szybkość przygotowania i smak!

 

2 udka z kurczaka lub pierś ( wagowo ok. 70 dag )

2 marchewki

½ dużej cebuli

150 ml śmietany 12%

4 – 5 łyżek mąki

natka pietruszki

pieprz ziołowy

sól

 

Podudzia umyć, pozbawić skóry i tłuszczu, wrzucić do garnka, zalać wodą ( ok. 1,5 – 2 l ) i gotować do miękkości. Ugotowane udka wyjąć, usunąć kości, a mięso podzielić na mniejsze kawałki.

Marchewki umyć i obrać, pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać. Warzywa wrzucić do wywaru i gotować, aż marchewka stanie się miękka.

Mąkę rozprowadzić w śmietanie, dodać do gotującego się wywaru i mieszać cały czas, aż zgęstnieje. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze parę minut.

Mięsko oraz umytą i posiekaną natkę dodać do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Podawać z ziemniaczanym puree i surówką.