O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
środa, 19 sierpnia 2009

1 torebka ( 100 g ) ryżu

1 puszka tuńczyka w sosie własnym/oleju

4 jajka

4 plastry ananasa z puszki

kilka łyżek syropu z ananasa z puszki

2-3 łyżki kukurydzy z puszki

majonez

sól, pieprz


Ryż i jajka ugotować, ostudzić. Ananasa i jajka pokroić w mniejsze kawałeczki.

Sporządzić sos – majonez dokładnie połączyć z syropem z ananasa. Wszystkie składniki wymieszać razem, doprawić do smaku.

Przed podaniem koniecznie schłodzić sałatkę w lodówce.

niedziela, 09 sierpnia 2009

spód: 1 biszkopt kakaowy

1 puszka brzoskwiń

2 galaretki brzoskwiniowe

300 g jogurtu naturalnego

sok z cytryny

1 opakowanie żelków do dekoracji ( tu: „owocki a’kuku” )

 

Obie galaretki rozpuścić w 2 pełnych szklankach wrzątku. Ostudzić.

¼ szklanki syropu z brzoskwiń zmieszać z niewielką ilością soku cytrynowego i nasączyć tym biszkopt.

Przyrządzić masę : 4 połówki brzoskwiń zmiksować na gładką masę, dodać jogurt oraz połowę ostudzonej galaretki. Wymieszać razem, wylać na biszkopt. Pozostałe brzoskwinki pokroić w większe kawałki i poukładać w masie. Wstawić do lodówki, żeby całość stężała.

Wierzch zalać pozostałą galaretką ( nie spieszyć się z tą czynnością, bo wyjdą cętki – tak jak mi ) i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować żelkami.

piątek, 07 sierpnia 2009

Chyba najbardziej znany sposób na nadmierny urodzaj cukinii!

 

1 duża cukinia

1 duży kabaczek

1 duża czerwona papryka

1 puszka pomidorów bez skórki

1 duża cebula

w wersji dla mięsożerców dodatkowo - 20 dag kiełbasy

1 łyżka mąki

olej

sól

pieprz

ew. świeży koperek

 

Warzywa umyć. Cukinię i kabaczka obrać ze skórki, przekroić na pół, wydrążyć pestki, a twardy miąższ pokroić w grubszą kostkę. Paprykę ( pozbawioną gniazd nasiennych ), cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę.

Cukinię i kabaczka wrzucić do garnka i dusić, podlewając co jakiś czas niewielką ilością przegotowanej wody. Po kilku minutach dorzucić paprykę i dusić dalej razem, co jakiś czas mieszając. Nie dopuścić do rozgotowania warzyw i odlać nadmiar powstałego soku.

Na łyżce oleju podsmażyć cebulę ( tak, aby pozostała szklista ) razem z kiełbasą. Dodać do garnka z warzywami wraz z całą zawartością puszki pomidorów, oprószyć mąką, doprawić do smaku i wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować. Ewentualnie posypać pokrojonym koperkiem.

 
1 , 2