O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
środa, 11 sierpnia 2010

Przepis dostałam od mojej Mamy, a robiłam je z drugą Mamą, czyli kochaną Teścióweczką. Można zatem śmiało powiedzieć, że produkcja przetworów w tym roku była iście rodzinna. Co do samych ogórków - ze względu na krótką pasteryzację pozostają jędrne i chrupiące.

2 kg ogórków

na zalewę:

1 l wody

1 ½ szkl. cukru

1 szkl. octu 10 %

2 czubate łyżki soli

2 łyżki miodu

Ogórki umyć ( nie obierać! ) i pokroić w plastry w zależności od uznania, jednak najlepsze są cienkie – max.  ½ cm. Ponakładać do wyparzonych słoików.

Z podanych składników sporządzić zalewę i gorącą zalać ogórki. Zakręcone słoiki pasteryzować tylko 3 min od zagotowania.

poniedziałek, 09 sierpnia 2010

Pozostając w klimatach morskich proponuję smaczną rybę w cieście. Przepis zaczerpnęłam od Edysi, ale zmniejszyłam ilość soku z cytryny i nie dodawałam tymianku. Tu możecie zerknąć na oryginał.

80 dag filetów z mintaja lub innej ryby

sok z 1 cytryny

vegeta

pieprz

olej

na ciasto:

100 g mąki pszennej

3 łyżki mleka

2 jajka

sól

Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć przyprawami, skropić sokiem z cytryny. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.

Z podanych składników przygotować dość gęste ciasto i zanurzać w nim kawałki ryby. Smażyć je na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone kawałki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Można podawać z cząstkami cytryny.