O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
poniedziałek, 29 sierpnia 2011

Kiedy mam kompletny brak weny kulinarnej lub w lodówce albo zamrażarce coś woła o szybkie wykorzystanie robię zapiekankę. Tak było i tym razem. Wszystkim smakowała, więc z czystym sumieniem mogę Wam ją polecić :) Przepis zaczerpnęłam z "Kuchni od kuchni", ale zrezygnowałam z dodawania 2 kostek grzybowego bulionu do wody, w której dusiły się warzywa.

 

Składniki:

300 g makaronu rurki ( dałam trójkolorowy )

350 g kiełbasy

1 duży por 

400 g pieczarek

200 ml kwaśnej śmietany 18%

100 g startego żółtego sera

2 łyżki masła 

sól

pieprz

dodatkowo:

masło do smarowania formy 

  

Makaron ugotować al dente wg wskazówek na opakowaniu.

Pieczarki i pora umyć i oczyścić. Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Pora pokroić w półplasterki, dodać do pieczarek i zeszklić. Na koniec do warzyw dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, podlać 100 ml wody i chwilę poddusić razem. Ew. doprawić jeszcze raz do smaku.

Zawartość patelni wymieszać razem z makaronem i przełożyć do posmarowanego masłem naczynia. Śmietanę połączyć z żółtym serem i posolić, a następnie zalać tym makaron.

Całość wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec ok. 30 min.

 

 

piątek, 19 sierpnia 2011

Tak, wiem! Znowu zniknęłam na dłużej, ale nie bez powodu. Najpierw mieliśmy problemy z internetem, potem była niespodziewana operacja męża, następnie wyjazd rekonwalescencyjny nad polskie morze, a teraz... znowu szwankuje mi aparat. Ale jestem i mam nadzieję, że nie zniknę już tak niespodziewanie. Zapraszam dzisiaj na ciasto, które piekłam dwukrotnie. Za pierwszym razem zgodnie z przepisem, który znalazłam w jednym z wydań magazynu "Kuchnia od kuchni". Jak dla mnie - było za mało budyniu, dlatego kolejnym razem zrobiłam go z podwójnej ilości, ale to też nie było najlepsze rozwiązanie. Proponuję zatem zrobić budyń z 1,5 podanej poniżej porcji i użyć niezbyt słodkich śliwek. Przepis dodaję do śliwkowej akcji Rogalika.


Składniki na ciasto:

3 szkl. mąki

1 kostka margaryny ( 250 g )

2 jajka

1/2 szkl. cukru 

1 op. cukru waniliowego 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

1 budyń śmietankowy lub waniliowy z cukrem

500 ml mleka

1 łyżka mąki 

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

500 g śliwek 

50 g płatków migdałowych 

dodatkowo:

tłuszcz do posmarowania blachy 

 

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu dodając 1 łyżkę mąki. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki. 

 

Mąkę przesiać do miski, dodać margarynę ( pokrojoną w małą kostkę ), cukier i cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wbić całe jajka i wymieszać ciasto ręką. Podzielić na pół.  

 

Blachę posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć połowę ciasta, docisnąć ręką i wylać na nie budyń. Następnie ułożyć pokrojone śliwki ( skórką do góry ), posypać je cukrem z wanilią i płatkami migdałów. Pozostałą połowę ciasta pokruszyć na wierzch.

 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 40-45 min.