O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym ¶wiecie...
niedziela, 09 wrze¶nia 2012

Kiedy patrzę na datę mojego ostatniego wpisu, to nie mogę uwierzyć, że minęło już tyle miesięcy. Dziękuję za pamięć i troskę, miłe maile... Wiele się przez ten czas wydarzyło, pojawił się nowy członek naszej rodzinki ( a wła¶ciwie członkini ;). Czasu mam z każdym dniem mniej, ale czasami udaje mi się upiec np. takie bułeczki, które zostały przygotowane w ramach zabawy u Ireny i Andrzeja -  "Upiecz Smakowity Chleb", której patronem s± Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita". 

 

Składniki ( na 4 bułeczki ):

ok. 300 g m±ki pszennej

200 ml mleka

4-5 dag drożdży 

1 jajko

1 łyżka oleju 

3 łyżeczki przyprawy  suszone pomidory z bazyli± i czosnkiem ( "Kamis" )

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli 

kilka listków ¶wieżej bazylii 

 

Drożdże rozpu¶cić w  ciepłym mleku, dodać cukier, sól i 1/2 m±ki. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min.

Do rozczynu dodać jajko, olej i resztę m±ki, a następnie wyrobić ciasto ( je¶li będzie za rzadkie - dodać jeszcze trochę m±ki ). Odstawić na 20 min., a potem podzielić je na 8 równych czę¶ci. Na stolnicy podyspanej m±k± uformować 8 wałeczków o dłg. ok. 10 cm i zaplatać ze sob± po 2 szt.

Piec ok. 30-35 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub dobrze natłuszczonej.