O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...
czwartek, 17 listopada 2011

Pyszna szybka sałatka, na którą przepis znalazłam w dodatku Gazety Wyborczej z "Kuchnią Małopolski". Ponieważ w obecnym stanie surowe ogórki mi nie służą, zastąpiłam je konserwowymi i zrezygnowałam z czosnku. Wyszło pysznie i tylko mąż dopytywał, dlaczego przyrządziłam jej tak mało :) Przepis dodaję do akcji Grumków, której patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

Składniki:

2 jajka na twardo 

1 ogórek wężowy ( dałam 3 konserwowe )

 2-3 zwykłe pomidory lub garść koktajlowych

1/2 szkl.majonezu

1/2 szkl.kwaśnej śmietany

1 ząbek czosnku 

sól

pieprz 

Jajka obrać i pokroić. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki albo zetrzeć na grubej tarce. Pomidory pokroić na kawałki ( koktajlowe - na połówki ), a czosnek drobno posiekać.

Śmietanę i majonez wymieszać, połączyć z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.

 

 

Mój synek uwielbia buraczki na ciepło. Mógłby je jeść codziennie, więc goszczą one w naszej kuchni praktycznie co tydzień. Do poniższego przepisu wprowadziłam małe poprawki. Polecam, bo są pyszne! Jest to kolejna propozycja w ramach akcji Ireny i Andrzeja, której patronatem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

Składniki:

1 kg buraków 

10 dag masła ( daję zawsze masło roślinne )

5-6 łyżek śmietany ( pominęłam )

1 łyżka mąki ( daję czubatą ) 

sok z cytryny

sól

pieprz

cukier do smaku ( dałam od siebie )

 

Dokładnie wyszorowane buraki, zalać w garnku wodą i ugotować w łupinach do miękkości. Ostudzone zetrzeć na tarce do jarzyn ( grubość w zależności od upodobań ).

W rondlu rozpuścić masło, wrzucić buraki, oprószyć mąką ( dodać ew. jeszcze śmietanę ) i mieszając, co jakiś czas dusić. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem oraz sokiem. 

  

 

Skusiłam się na ten przepis, ale nie powalił mnie on na kolana. Ale warto było spróbować staropolskich smaków, tak bardzo odmiennych od tych, którymi teraz się raczymy. Przepis znaleziony w broszurce Waldemara Sulisza "Kulinarna mapa Lubelszczyzny" wędruje do akcji Ireny i Andrzeja "Gotujemy po polsku", której patronatem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

Składniki:

1l bulionu

15 dag razowego chleba

1 cebula

3 suszone grzyby

2 łyżki rodzynek

1 łyżka masła

gałka muszkatołowa 

sól

pieprz

dodatkowo:

3 jajka na twardo (pominęłam)

Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić ( wywaru nie wylewać ). Cebulę posiekać, chleb pokroić w kostkę.

W rondlu rozgrzać masło, podsmażyć cebulę, wrzucić chleb i lekko zrumienić. Wszystko zalać bulionem, dodać grzyby i wywar z nich oraz rodzynki. Wszystko razem pogotować i doprawić. Jajka pokroić i dodać do zupy.



 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 30