O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...

napoje

piątek, 17 czerwca 2011

Nadmiar bananów wykorzystuję na dwa sposoby - robię koktajl lub ciasto bananowe. Tym razem owoców wymagających natychmiastowego ich wykorzystania było znacznie więcej niż zwykle, więc powstało i ciasto ( z tego przepisu , który podbija teraz zachodnie rejony Polski ;) ), i koktajl. Pyszny duet! Polecam wszystkim miłośnikom bananów.

Składniki:

2-3 banany

1 l maślanki albo 500 ml jogurtu naturalnego i 500 ml kefiru

cukier z prawdziwą wanilią do smaku

spora szczypta cynamonu

dodatkowo: 

kruszony lód

 

Banany obrać  i razem z maślanką zmiksować. Doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Szklanki do 1/4 wysokości napełnić kruszonym lodem i uzupełnić koktajlem. 



poniedziałek, 21 marca 2011

Z delikatnym opóźnieniem przepis na akcję Pinkcake " Zielono mi... ". Na dobry początek wiosny, na miły początek tygodnia, na smaczne i zdrowe drugie śniadanie polecam smoothie. Przepis oryginalny znajdziecie tutaj.

Składniki:

1 dojrzałe kiwi

1 słodkie jabłko

1/2 szkl. soku pomarańczowego ( tu: świeżo wyciśnięty )

ew.miód lub cukier do smaku

Owoce obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem. Można pić z dodatkiem kostek lodu.

11:19, misbasia , napoje
Link Komentarze (8) »
piątek, 04 marca 2011

Przyznajcie się, ile wczoraj zjedliście pączków, chruścików? Ja tylko 2 pączki, albo aż, biorąc pod uwagę kalorie ;) Dzisiaj niektórzy z Was pewnie nie mają już ochoty nic jeść, ale może skusicie się na filiżankę herbaty z delikatnym posmakiem cytrusów i o pięknym korzennym zapachu? Przepis znaleziony w jednym z kulinarnych dodatków do "Gazety Wyborczej" wędruje do akcji Ireny i Andrzeja.

Składniki:

6 filiżanek wody

1/2 lub 1 filiżanka cukru ( dałam tylko 1/2 )

1 filiżanka soku pomarańczowego ( najlepiej świeżo wyciśniętego )

2 łyżki soku z cytryny

2,5 łyżki czarnej herbaty lub 10 saszetek

1 łyżeczka goździków

1-2 laski cynamonu ( tu: 2 szt. po 7 cm )

W garnku zagotować wodę z goździkami i cynamonem, zdjąć z ognia i wsypać herbatę. Całość zamieszać, przykryć garnek i odstawić na 4-5 min. Potem odcedzić, dodać cukier i mieszać do momentu, aż się rozpuści. Na samym końcu dodać soki z cytryny i pomarańczy.

Przed podaniem herbatę podgrzewać na słabym ogniu uważając, aby nie doprowadzić jej do wrzenia.

 

09:04, misbasia , napoje
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2