O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...

przystawki i zakąski

piątek, 22 kwietnia 2011

Ta sałatka to nieodłączny element każdej uroczystości w moim rodzinnym domu już od kilku dobrych lat. Mama kiedyś przyniosła przepis od koleżanki i to zestawienie na dobre zagościło na naszym stole. Polecam z całego serca.


Składniki:

10 jajek

1/2 kg pieczarek ( białych, świeżych )

1 puszka odsączonej kukurydzy

majonez

sól

pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.

Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę i wrzucić na suchą patelnię. Posolić i mieszając cały czas poddusić, aż będą miękkie. Gdyby zaczęły przywierać podlać je małą ilością wody.Odsączyć na durszlaku i zostawić do ostudzenia.

Wszystkie składniki wymieszać razem, schłodzić w lodówce. Przed podaniem na stół dodać majonez i doprawić do smaku.

 

Ponieważ już dzisiaj wyjeżdżam

życzę Wam Kochani,

by te Święta były spokojne, radosne i zdrowe!

A tym, których czeka długa lub krótka podróż na rodzinne świętowanie

życzę, by dotarli szczęśliwie do celu!

Basia :)

niedziela, 17 kwietnia 2011

Ostatnimi czasy zrobiło się u mnie na blogu bardzo słodko, co jest doprawdy zaskakujące, bo piekę okazjonalnie. Dlatego dziś coś na słono - smaczna sałatka z paluszkami krabowymi, które - jak zapewne wiecie - z krabami nie mają zbyt wiele wspólnego, bo są sporządzone na bazie zmielonego mięsa białych ryb. Ponoć samo słowo "surimi" w języku japońskim dosłownie oznacza "mielone mięso", ale 100% pewności nie mam, bo - wybaczcie - ale japońskiego to ja nie znam  ;)

Składniki:

8 paluszków krabowych surimi

4 jajka

1 duży pomidor ( tu: obrany ze skórki )

1/2 długiego ogórka szklarniowego lub 1 duży gruntowy

1/2 puszki kukurydzy

3 łyżki majonezu

sól

pieprz


Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzone pokroić wraz z paluszkami krabowymi w dowolny sposób.  Pomidora i obranego ogórka pokroić w gruba kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem i doprawić do smaku.

 

wtorek, 15 czerwca 2010

Są pyszne! Na zimno, na ciepło, w domu, w pracy, w szkole i na pikniku. Uwielbiam je i z czystym sumieniem Wam polecam :)

1 opakowanie ciasta francuskiego ( płat o wym. 25 x 40 cm )

6 plasterków wędliny ( szynka, polędwica, baleron )

3 plastry żółtego sera

kawałek czerwonej papryki

3 pieczarki

2 łyżki kukurydzy ( z puszki lub ugotowanej świeżej )

1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

gałązka koperku

1 jajko

pieprz

sól


Wędlinę i ser pokroić na małe kawałki. Pieczarki, paprykę i koperek umyć, a następnie pokroić drobno.

Powyższe składniki wymieszać wraz z kukurydzą, śmietaną i białkiem jaja. Masę doprawić do smaku, a następnie rozsmarować równomiernie na cieście i ciasno zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku.

Ostrym nożem pokroić roladę na 1-2 cm plastry i układać na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ślimaczka posmarować rozkłóconym żółtkiem jaja. Piec na rumiano w temp. 200 st.C przez ok.20 min. Ślimaczki zdejmować z papieru dopiero po przestygnięciu.

Ślimaczki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 
1 , 2 , 3