O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...

surówki i jarzyny gotowane

czwartek, 17 listopada 2011

Mój synek uwielbia buraczki na ciepło. Mógłby je jeść codziennie, więc goszczą one w naszej kuchni praktycznie co tydzień. Do poniższego przepisu wprowadziłam małe poprawki. Polecam, bo są pyszne! Jest to kolejna propozycja w ramach akcji Ireny i Andrzeja, której patronatem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

Składniki:

1 kg buraków 

10 dag masła ( daję zawsze masło roślinne )

5-6 łyżek śmietany ( pominęłam )

1 łyżka mąki ( daję czubatą ) 

sok z cytryny

sól

pieprz

cukier do smaku ( dałam od siebie )

 

Dokładnie wyszorowane buraki, zalać w garnku wodą i ugotować w łupinach do miękkości. Ostudzone zetrzeć na tarce do jarzyn ( grubość w zależności od upodobań ).

W rondlu rozpuścić masło, wrzucić buraki, oprószyć mąką ( dodać ew. jeszcze śmietanę ) i mieszając, co jakiś czas dusić. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem oraz sokiem. 

  

 

piątek, 03 grudnia 2010

W okresie zimowym często przyrządzana przeze mnie surówka z kapusty pekińskiej. Szybka i smaczna - tyle tylko dodam na zachętę!

1 mała kapusta pekińska

1 świeży średni ogórek ( tu: szklarniowy )

½ puszki kukurydzy

½ pęczka szczypiorku

1 opakowanie sosu włoskiego w torebce

oliwa lub olej ( do sporządzenia sosu )

sól

Kapustę pekińską cienko poszatkować, delikatnie posolić, odstawić na kilkanaście minut, a potem mocno wygnieść.

Obranego ogórka pokroić w kostkę, a szczypiorek drobno posiekać. Wraz z odsączoną kukurydzą dodać do kapusty i wymieszać z sosem przygotowanym według wskazówek na opakowaniu.

niedziela, 31 stycznia 2010

Po kilkunastu dniach nieobecności wracam. Frędzlelek prowadzi iście studencki tryb życia - mało śpi, dużo łobuzuje. Wypełnia całe moje dni, więc na blogowanie i gotowanie zostaje mi naprawdę niewiele czasu. Ale jak widać - nie poddaję się! I witam Was ciepło w Nowym Roku :)

1 nieduża kapusta pekińska

½ strąka czerwonej papryki

1 średni pomidor

½ czerwonej cebuli

szczypiorek

1-2 łyżeczki przyprawy do sałatek

2-3 łyżki oliwy

sól

Kapustę pekińską cienko poszatkować, posolić, odstawić na minimum 10 min, a potem mocno wygnieść.

Pozostałe warzywa umyć. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę, cebulę i szczypiorek – na drobne kawałeczki.

Wszystkie składniki połączyć razem. Surówkę schłodzić przed podaniem.

 

 
1 , 2