O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...

ryby i owoce morza

czwartek, 23 czerwca 2011

Mam w domu plackożercę! Tradycyjnemu obiadowi zazwyczaj mówi stanowczo "NIE", ale plackami nie pogardzi. Robiłam już kilkanaście rodzajów, ale znikają tak szybko, że nie mam czasu pstryknąć fotki. Tym razem się udało. Przepis pochodzi z książeczki z przepisami dla dzieci "Kuchnia malucha cz.2". 

Składniki:

20 dag filetu z łososia

30 dag ziemniaków

15 dag szpinaku ( najlepiej świeży, ale ja wykorzystałam mrożony )

1 jajko

1 ząbek czosnku 

1 łyżka masła 

sól

dodatkowo:

olej do smażenia

sezam lub mąka do panierowania 

Filet z łososia upiec lub ugotować, ostudzić i podzielić na małe kawałeczki usuwając ości. Ziemniaki ugotować, ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szpinak udusić na maśle ( jeśli zaczyna przywierać do patelni podlewam go niewielką ilością wody, która ostatecznie i tak wyparuje ) wraz ze zmiażdżonym czosnkiem, odcedzić i drobno posiekać, jeśli były to całe liście.

Wymieszać rybę z ziemniakami i szpinakiem, dodać jajko i doprawić do smaku. Gdyby masa była zbyt luźna dodać trochę bułki tartej. Formować kotleciki, panierować je w sezamie lub mące i smażyć na złoto.

 

 

czwartek, 24 marca 2011

W ostatni piątek zostało mi kilka rozmrożonych filetów rybnych. Wykorzystałam je do zrobienia tego pasztetu z połowy podanej porcji. Pasztet wychodzi trochę suchy, ale w towarzystwie dipu je się go z przyjemnością. Przepis z  książki "Kuchnia malucha od święta".

Składniki:

1/2 kg filetów rybnych

2-3 jajka

1 kajzerka

1 cebula

1/2 szkl.mleka lub wody

1 łyżeczka cukru

sól

pieprz

dodatkowo do wyboru:

1 łyżeczka łagodnego curry ( dałam i curry, i koperek )

2 łyżki posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki

Bułkę namoczyć w mleku lub wodzie. Gdy zmięknie - odcisnąć. Cebulę posiekać, a następnie zmiksować razem z  filetami, bułką, żółtkami, cukrem i przyprawami.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą rybną, dodać zieleninę lub curry, po czym przełożyć wszystko do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st.C i piec ok. 45 min. do czasu, aż wierzch stanie się rumiany.

 

 

 

wtorek, 01 lutego 2011

Intrygująca różowym kolorem, pyszna sałatka z kilku składników. Dla miłośników śledzi, ale nie tylko! Przepis dostałam od mojej cioci.

Składniki:

1 burak ćwikłowy

2-3 płaty śledziowe ( matjasy)

1 duża marchewka

1 duży ziemniak

1 mała cebula

majonez

pieprz czarny mielony

Warzywa ugotować ( najlepiej w łupinach ), ostudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Płaty śledziowe dokładnie opłukać ( można też wymoczyć  ), pokroić w drobną kostkę, wrzucić na dno salaterki. Cebulę drobno posiekać, ułożyć na śledziach i oprószyć pieprzem. Pokryć cienką warstwą majonezu. Na to ułożyć kolejno marchew, ziemniaki i buraki. Wierzch posmarować majonezem.

Wstawić do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej na noc ).

Zapraszam na zapowiadany duuuuużo wcześniej KONKURS. Powody są dwa:

1- jakiś czas temu stuknęły mi blogowe 2 latka,

2- sama często biorę udział w różnych konkursach i teraz chcę obdarować kogoś, a tym samym sprawić mu trochę radości.

Zasady są proste - zostawiajcie komentarze pod tym postem przez najbliższe 2 tygodnie ( czyli do 14 lutego do północy ), a w nim oceńcie, co Wam się podoba, a co nie w moim blogu.

Ogłoszenie wyników losowania - 15 lutego.  Nagroda na razie niech pozostanie niespodzianką. Osoby nie posiadające bloga proszę o pozostawienie maila w komentarzu.

 
1 , 2