O stawianiu kolejnych kroków w kulinarnym świecie...

zupy

czwartek, 17 listopada 2011

Skusiłam się na ten przepis, ale nie powalił mnie on na kolana. Ale warto było spróbować staropolskich smaków, tak bardzo odmiennych od tych, którymi teraz się raczymy. Przepis znaleziony w broszurce Waldemara Sulisza "Kulinarna mapa Lubelszczyzny" wędruje do akcji Ireny i Andrzeja "Gotujemy po polsku", której patronatem jest serwis zPierwszegoTloczenia.pl.

Składniki:

1l bulionu

15 dag razowego chleba

1 cebula

3 suszone grzyby

2 łyżki rodzynek

1 łyżka masła

gałka muszkatołowa 

sól

pieprz

dodatkowo:

3 jajka na twardo (pominęłam)

Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić ( wywaru nie wylewać ). Cebulę posiekać, chleb pokroić w kostkę.

W rondlu rozgrzać masło, podsmażyć cebulę, wrzucić chleb i lekko zrumienić. Wszystko zalać bulionem, dodać grzyby i wywar z nich oraz rodzynki. Wszystko razem pogotować i doprawić. Jajka pokroić i dodać do zupy.



 

sobota, 12 marca 2011

Lubimy szpinak. Nawet bardzo i dlatego powstał ten krem :) To takie nasze zielone wołanie o szybką wiosnę ;) Nam już zielono, a Wam? 

Składniki:

1,5 l wody

350-450 g brokułów ( świeże lub mrożone)

150-200 g szpinaku ( świeży lub mrożony)

2 ziemniaki

1 marchewka

1/2 pietruszki

1 duży ząbek czosnku

100 g topionego serka śmietankowego

50 ml śmietanki 18%

sól

pieprz

dodatkowo:

groszek ptysiowy lub grzanki

Do gotującej się wody wrzucić  ziemniaki, marchew i pietruszkę. Po 15 minutach dodać brokuły i szpinak wraz z obranym ząbkiem czosnku.

Gdy wszystkie warzywa będą miękkie dodać serek, śmietankę i mieszając na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania. Następnie przyprawić do smaku i zmiksować.

Podawać z groszkiem lub grzankami.

poniedziałek, 05 lipca 2010

Smaczny sposób na wykorzystanie trochę zapomnianego warzywa, jakim jest kalarepka. Oczywiście można ją zabielić, ale to już nie ten smak. Naprawdę polecam!


2,5 l bulionu ( tu: drobiowy, domowej produkcji ; ) lub wody

 

1-2 kalarepki

 

2-3 młode marchewki

 

2 młode ziemniaki

 

1 nieduża młoda pietruszka

 

½ cebuli

 

1 łyżka masła lub oliwy

 

1/3 szklanki makaronu ( tu: małe muszelki )

 

świeży koperek

 

sól/ vegeta

 

pieprz

 

Warzywa umyć, cienko obrać i pokroić w kostkę. Koperek umyć i drobno posiekać.

 

Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić warzywa ( oprócz koperku ). Dusić pod przykryciem często mieszając do momentu, aż trochę zmiękną ( ok. 15 min. ), po czym przełożyć do garnka, zalać bulionem lub wodą i gotować razem.

 

Gdy warzywa będą miękkie dodać makaron, doprawić do smaku, gotować 5 minut.

 

Podawać z duża ilością koperku.

 
1 , 2